Як організувати зберігання пакувальних матеріалів

Щоб виконувати своє основне призначення, пакування має бути міцним, гарним і зручним у використанні. Усі ці якості залежать безпосередньо від умов зберігання пакувальних матеріалів. Пропонуємо розібратися, як правильно зберігати тару, щоб вона не втратила своїх первинних характеристик і могла застосовуватися впродовж тривалого часу.

Класифікація пакувальних матеріалів

Виробники пропонують одноразову тару та пакування багаторазового вжитку таких типів:

  • коробки різноманітних форм і розмірів з гофрокартону;
  • ящики для овочей та піддони з картона та дерева;
  • мішки, пляшки, піддони, пакети, коробки та ящики з пластику;
  • колби, пляшки та інші вироби зі скла.

Особливості зберігання пакувальних матеріалів

З метою збереження первинних властивостей та характеристик тару можна зберігати лише з дотриманням технологічних умов. Розглянемо правила зберігання для кожного виду пакування окремо.

Гофрований картон

Гофротари можна зберігати лише на закритих теплих складах, де вологість повітря становить 25–60%. Приміщення має бути захищеним від ґрунтової вологи та опадів. Припустима температура на такому складі має вкладатися в діапазон від -14 до +40 °C. Дотримання цих умов захистить картон від деформації, плісняви та інших видів ушкоджень.

Деревина

Ідеальне місце зберігання дерев’яного пакування — спеціально оснащений склад. Приміщення має бути сухим і добре провітрюватись. Дуже важливо, щоб дерев'яна тара не піддавалася впливу опадів і сонячних променів. Взимку не варто одразу заносити такі матеріали з вулиці в тепле приміщення, адже конденсат може створити сприятливі умови для появи плісняви.

Пластик

Рекомендовані умови для зберігання матеріалів з пластику:

  • температурні показники — від 10 до 20 °C;
  • вологість — до 65%;
  • пластикова тара «не любить», коли на неї потрапляють прямі промені сонця.

У разі порушення цих норм структура та зовнішній вигляд матеріалів можуть змінитися. Якщо температура на складі виставлена невірно, зростає ризик швидкого зношення пластику. А надмірна вологість повітря може призвести до погіршення технічних характеристик тари, відповідно, знизиться її якість.  

Скло

Загартоване скло не потребує особливих умов зберігання, а звичайні колби та пляшки — це крихкий вантаж, що вимагає дуже обережного та дбайливого ставлення. Скляну тару складають в коробки, проміжки в яких заповнюють стружкою деревини та перекладають картоном. Це забезпечує додаткове збереження продукту.

Загальні поради, що допоможуть краще зберегти пакувальні матеріали

  • Дотримуйтеся принципу fi-fo (від англ. first in — first out: поставили першим — першим і вивантажуйте зі складу). Це допоможе зберігати послідовність використовування тари та запобігти ризику псування виробів.
  • Більшість видів пакування чутливі до коливань вологості у складському приміщенні, тому потрібно постійно контролювати цей показник. А загалом, вологість повітря має бути такою, як під час виробництва тари.
  • Якщо зберігати рулони горизонтально, вони можуть деформуватися. Такі вироби вимагають зберігання у вертикальному стані. Водночас торцеву поверхню рулону слід щільно упакувати.
  • Деяка тара під впливом навантаження деформується, особливо мішки та пакети зі складеним дном. Тому такі матеріали не варто зберігати навалом: їх необхідно розкласти на стелажах.
  • Один з найкращих способів складання тари — на піддоні, що забезпечує можливість зберігати всю партію впродовж довгого часу і без жодних пошкоджень.

Якщо ви шукаєте якісне пакування для своїх товарів, зверніться до виробника картонної продукції «Васіліск». Після придбання не нехтуйте правилами зберігання тари — лише тоді ваш пакувальний матеріал якнайкраще збереже свої властивості та якості.

Залишились питання? Отримайте безкоштовну консультацію
Введіть номер телефону з кодом країни